Šiauliuose – jaunųjų JAV ir Lietuvos atlikėjų „MUZIKINIS EKSPRESAS: OMAHA–ŠIAULIAI“

  • Paskelbė : Vardenis Pavardenis
  • Paskelbta: 2024-07-17
  • Kategorija: Renginiai

Liepos 21 d., sekmadienį, šiauliečiai ir miesto svečiai turės puikią galimybę „Saulės“ koncertų salėje pamatyti išskirtinį  Omahos (JAV) ir Šiaulių jaunųjų džiazo atlikėjų koncertą „Muzikinis ekspresas: Omaha–Šiauliai“ – koncertuos jungtinis JAV ir Lietuvos „Jaunųjų liūtų orkestras“ su jaunaisiais Omahos ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos atlikėjais bei Šiaulių jaunimo džiazo orkestras „Romuva“. Koncerto pradžia 14 val.

Išskirtinė galimybė pamatyti jaunuosius Omahos ir Šiaulių talentus

Šiauliuose jau yra ne kartą koncertavę Omahos džiazo muzikos kolektyvai, tačiau jaunieji dar mokyklinio amžiaus atlikėjai iš prestižinio Metropoliten Area Youth Jazz Orchestra (MAYJO) Lietuvoje koncertuos pirmą kartą.

Prestižiniame MAYJO orkestre groja gabiausi JAV Omahos regiono vidurinių mokyklų moksleiviai, o juos moko Nebraskos universiteto Omahoje (UNO) muzikos departamento dėstytojai. Jaunuosius MAYJO muzikantus  konsultuoja ir žinomi JAV džiazo muzikos atlikėjai bei pedagogai, tokie kaip Benny Golsonas, Peteris Erskine'as ir Stefonas Harrisas.

Jungtinis JAV ir Lietuvos „Jaunųjų liūtų orkestras“ orkestras birželio mėnesį vasaros džiazo stovyklos Omahoje metu parengė solidžią džiazo muzikos programą, skirtą koncertiniam turui Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Į šią stovyklą buvo pakviesti ir trys Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokiniai, kurie sėkmingai įsiliejo į jungtinį orkestrą, o praėjusią žiemą Omahoje vykusiame bigbendų festivalyje dalyvavo ir akordeonininkas Jonas Vozbutas, pelnęs žiūrovų simpatijas bei aukštą profesionalų įvertinimą.

Koncertinio turo Europoje metu jungtinis Omahos ir Šiaulių orkestras koncertuos tarptautiniame džiazo festivalyje Saulkrasti (Latvija), Šiauliuose, Kintuose, Tauragėje ir, galiausiai, išvyks į Lenkiją, kur dalyvaus tarptautiniame „Cho-Jazz“ festivalyje Chodziežoje.

Orkestras į koncertinio turo programą Europoje įtraukė R. Hirscho, J. Valentino, P. Madseno, S. Wyche, Q. Joneso, G. Goldsteino, J. Mercerio, H. Arleno, M. Bensono, R. Hirsho, R. Gallisimo, J. Cechanovičiaus ir kitų kompozitorių kūrinius, kuriuos turės progą išgirsti ir šiauliečiai.

Koncerte „Muzikinis ekspresas: Omaha–Šiauliai“ didelę programą pristatys ir Šiaulių pasididžiavimas – jaunimo džiazo orkestras „Romuva“, vadovaujamas Romualdo Žukausko. Šis orkestras, tarptautinių ir šalies konkursų laureatas, visada klausytojus žavi profesionalumu, uždegančia jaunatviška energija.

 

Bendradarbiavimo su Omaha iniciatyvą perėmė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija

Projektas „Muzikinis ekspresas: Omaha–Šiauliai“ – dviejų susigiminiavusių miestų kultūrinio bendradarbiavimo rezultatas. Šį tarptautinį kultūrinių mainų projektą inicijavo ir vykdo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija kartu su Nebraskos universiteto Omahoje Muzikos departamentu.

Projekto vadovas Zenonas Ripinskis džiaugiasi, jog šiuo projektu pavyko pratęsti ilgametį dviejų susigiminiavusių miestų – Omahos ir Šiaulių – kultūrinį bendradarbiavimą, prasidėjusį nuo 1996 metų, kai buvo pasirašyta abiejų miestų bendradarbiavimo sutartis. „Ankstesniais metais su amerikiečiais ypač aktyviai bendradarbiavo buvęs Šiaulių universitetas, o nuo 2022 metų bendradarbiavimą tęsia Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, kuri yra pasirašiusi partnerystės memorandumą su Nebraskos universitetu Omahoje. Džiugu, kad tokie projektai stiprina abiejų miestų jaunimo ryšius, padeda mokytis vieniems iš kitų, skatina domėtis kitų šalių kultūra ir ugdyti profesines kompetencijas. Esame dėkingi Nebraskos universiteto Omahoje Muzikos departamento džiazo studijų vadovui dr. Pete Madsenui ir visai administracijai už bendradarbiavimą ir nuoširdžią partnerystę, stiprinančią Šiaulių ir Omahos kultūrinius ryšius. Galiu drąsiai patvirtinti, jog koncertas Šiauliuose bus puiki muzikinė dovana Šiaulių miesto gyventojams ir svečiams bei galimybė išvysti vienoje scenoje jaunuosius Šiaulių ir Omahos jaunuosius talentus. Smagu, kad prie projekto Šiauliuose prisijungė ir Šiaulių jaunimo džiazo orkestras „Romuva“, – sako Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos projektų vadovas Zenonas Ripinskis.

Jungtinio „Jaunųjų liūtų orkestro“ sumanytojas ir vadovas dr. Pete Madsenas didelį dėmesį skiria jaunųjų atlikėjų ugdymui, kasmet rengia džiazo stovyklas, koncertines išvykas. Vadovo nuomone, tarpkultūriniai ryšiai, universali džiazo kalba leidžia geriau atsiskleisti jauniesiems talentams siekiant profesinio meistriškumo aukštumų.

 

Omahos ir Šiaulių merai džiaugiasi partnerystę stiprinančiais kultūriniais ryšiais

Omahos miesto merė ir Omahos susigiminiavusių miestų asociacijos garbė pirmininkė Jean Stothert savo sveikinime projekto dalyviams sako, kad Šiaulių ir Omahos partnerystė yra labai svarbi, kad ji leidžia mokytis vieniems iš kitų, labiau pažinti vieni kitus. Jean Stothert: „Susigiminiavusių miestų partnerystė atneša pasaulį į Omahą. Ji siūlo puikią platformą susipažinti su kitų šalių kultūromis ir mokytis iš tarptautinių švietimo įstaigų studentų ir dėstytojų. Muzika – tai universali kalba, suburianti publiką, vienijanti, pramogaujanti, emocinė ir lavinanti. Muzika ir muzikinis švietimas prisideda prie mūsų gyvenimo kokybės. Omahą nuo mūsų susigiminiavusių miestų skiria didelis atstumas, tačiau puiki draugystė ir muzikos kalba mus visada sies“.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas: „Aukšto meistriškumo jaunųjų muzikų pasirodymai – nėra dažnas reiškinys. Tiek Omaha, tiek Šiauliai turi gilias muzikos talentų ugdymo tradicijas, galime didžiuotis puikiais pedagogais, garsiais jų auklėtiniais ir kolektyvais. Tegul jaunieji muzikantai papuošia sceną išskirtiniai pasirodymais!“

Šis Omahos ir Šiaulių jaunųjų džiazo atlikėjų koncertas „Muzikinis ekspresas: Omaha– Šiauliai – tai vienas iš koncertų ciklo „Saulės vasaros koncertai“ nemokamų renginių. Nepraleiskime progos apsilankyti ir puikiai praleisti vieną vasaros popietę!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas