Vizitas Omahoje

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2024-06-21
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 7–17 d. gimnazistai Elzė Marija Pauliukonytė, Beatričė Parnarauskaitė ir Jonas Zaleskis, lydimi projektų vadovės Loretos Narušienės, dalyvavo jaunimo džiazo vasaros stovykloje Omahoje (JAV). Stovyklą mokiniams, grojantiems įvairiais instrumentais, rengia Nebraskos universiteto Omahoje muzikos mokykla Strausso scenos menų centre. Šiemet dalyvavo 180 mokinių. Profesionalūs muzikantai vedė meistriškumo kursus, teorijos ir improvizacijos pamokas. Suburti į grupes, mokiniai kartu su mokytojais rengė programą, kurią pristatė baigiamajame renginyje. Mūsų mokiniams labai gerai pavyko įsijungti į kolektyvus ir kartu muzikuoti. Elzė ir Jonas džiaugėsi išmokę naujų grojimo technikų bei patobulinę grojimo orkestre įgūdžius. Su Beatriče dirbo ir ją džiazinio dainavimo ypatumų mokė trys vokalo mokytojai. Viena iš jų buvo atskridusi specialiai iš Los Andželo ir dainavo kartu su Beatriče bei profesionaliu bigbendu.

Džiazo stovyklos metu mokiniai buvo mokomi ne tik muzikinių dalykų. Muzikos prodiuseris, trimitininkas, vokalistas ir rašytojas Will Murillo kasdien palaikė gerą pozityvią nuotaiką ir kalbėjo apie tai, kas daro žmogų laimingu, aptarė pagrindines gyvenimo sritis, kurios svarbios, norint tapti laimingu, ir kelius, kaip tai pasiekti. Gimnazistai turėjo puikią galimybę ne tik patobulinti savo profesinius muzikinius gebėjimus, bet ir susipažinti su JAV bendraamžiais, tobulinti bendrąsias  kompetencijas, praplėsti akiratį.

Plati kultūrinė programa suteikė galimybę apsilankyti Glenn Miller muziejuje Clarindoje, Ajovos valstijoje ir pasaulyje žinomo Glenn Miller orkestro koncerte. Muzikinis spektaklis ,,Moulin Rouge“ prabangiame Orpheum teatre, pastatytame 1927 metais, mokiniams paliko neišdildomą įspūdį. Buvo galimybė dalyvauti džiazo vakare Šiaurės Omahos muzikos ir meno centre ir groti bei bendrauti su profesionaliais atlikėjais. Aplankytas naujai įrengtas dailininko Samuel Bak muziejus ir universiteto mokymo centras, vienas didžiausių Omahos zoologijos sodas, kuriame galima rasti viso pasaulio gamtinę įvairovę. Tai įspūdžiai visam gyvenimui.

Projektų vadovės Loretos Narušienės vizito tikslas buvo ne tik lydėti mokinius į stovyklą, bet ir aptarti bendradarbiavimo galimybes su Nebraskos universiteto Vaizduojamųjų menų centru Omahoje. Džiugu, kad susitikimas su dr. Melissa Berke, prof. Amy Millicent Morris, Madison Bowman buvo produktyvus, numatyti keliai, kaip plėtoti ryšius ateityje. Smagu pasidžiaugti, kad Amerikoje menas vertinamas ir yra daug galimybių kūrybinei saviraiškai.

Taip pradėtas vykdyti tarpkultūrinis mainų projektas su Nebraskos universitetu Omahoje. Projekto iniciatorius ir kuratorius yra Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos projektų vadovas Zenonas Ripinskis. Tęsiant šį projektą, gimnazistai kartu su amerikiečių jaunimo džiazo bigbendu parengė bendrą koncertinę programą. Prof. Pete Madsen su jaunimo džiazo bigbendu liepos mėnesį svečiuosis Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje bei kartu su mūsų jaunaisiais muzikantais pristatys bendrą koncertinę programą. Bus smagu sulaukti svečių ir jiems parodyti mūsų gimtąjį kraštą.

Esame dėkingi už šiltą priėmimą ir nuolatinį dėmesį Nebraskos universiteto Omahoje žmonėms, jaunimo džiazo bigbendo muzikantų šeimoms, Amerikos lietuvių bendruomenei, Omahos sisters cities asociacijai.

Kviečiame į nemokamą JAV ir Lietuvos jaunimo džiazo koncertą „Muzikinis ekspresas: OMAHA–ŠIAULIAI“, kuris vyks liepos 21 d. 14.00 val. Šiaulių miesto koncertinėje įstaigoje „Saulė“.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas